Wszystko co musisz wiedzieć o Lambrusco - Korek od Wina - blog o winie

15.07.2019

Wszystko co musisz wiedzieć o Lambrusco

Najbardziej niedoceniane włoskie wino? W tym rankingu Lambrusco z pewnością jest na podium.  Wizerunek bezimiennego, nijakiego, przemysłowego sikacza przylepił się do niego, jak guma balonowa do podeszwy trampek. Sprawdź dlaczego, wbrew obiegowej opinii Lambrusco jest fajnym winem!

Wszystko co musisz wiedzieć o Lambrusco





Co to jest Lambrusco?


Lambrusco to włoskie, czerwone wino musujące. Czasami spotykane jest też w wersji różowej. Klasyczne lambrusco to wino wytrawne, najczęściej frizzante - czyli delikatnie musujące, chociaż nie brakuje też wersji spumante (o mocniejszym musowaniu).

Jakie są rodzaje Lambrusco?


Ze względu na zawartość cukru wyróżnia się wersję wytrawną (na etykiecie oznaczoną jako secco), półwytrawną (abboccato / semi-secco), amabile (półsłodką) i słodką (dolce).



Kiedyś lambrusco wytwarzane było tylko na wytrawnie i pite raczej lokalnie. Wersję półsłodką i słodką wypuszczono na rynek w celach eksportowych dopiero w latach 70. XX wieku. Wtedy też zaczęła się wielka kariera lambrusco, szczególnie w USA. Rynek zalały hektolitry (jedynie na przełomie lat 70. - 80. do Ameryki wysłano 3 miliony skrzynek) słodkich sikaczy marnej jakości. W konsekwencji w Stanach bez cienia żenady porównywano wino do coca-coli.

Mleko się rozlało i do dziś trudno temu musiakowi zerwać z wizerunkiem niepijalnego ulepka. Z resztą takie potworki produkuje się do tej pory - wszak póki jest popyt, jest i podaż. Te najtańsze wersje przechodzą mocną filtrację, stabilizację, a nawet pasteryzację, która odbiera winu jakikolwiek charakter i wyraz. Na szczęście kierunek ten powoli się zmienia, a lambrusco odzyskuje w świecie swoje "prawdziwe oblicze".

Z czego produkuje się Lambrusco?


Łatwo zapamiętać - Lambrusco produkuje się z lambrusco. Nazwę tę można przetłumaczyć z włoskiego jako "dzikie grono". Jednak, by nie było za prosto, to szczepów lambrusco jest we Włoszech całe zatrzęsienie. Najczęściej występują w Piemoncie i Emilii-Romanii. Co ciekawe, wszystkie są ze sobą spokrewnione i wywodzą się ze starożytnej, a jakże - dziko rosnącej odmiany, co potwierdziły badania genetyczne z 2009 roku.

 Najważniejszymi, klasycznymi odmianami dla musujących win z regionu Emilii są 4 rodzaje:

  • lambrusco di sorbara - dające wina rześkie, o jasnym odcieniu i znacznej kwasowości.
  • lambrusco grasparossa - produkowane są z niej wina o wyraźnej kwasowości, najciemniejsze i najbardziej taniczne w regionie.
  • lambrusco salamino - najpowszechniejszy szczep, który daje ciemne, taniczne i dość tęgie jak na lambrusco wina. Nazwę zawdzięcza lekko podłużnym gronom, podobnym z kształtu do małych kiełbasek.
  • lambrusco marani - druga najchętniej uprawiana odmiana lambrusco w Emilii, jednak w żadnej z wiodących apelacji nie gra dominującej roli.
Do kupaży wykorzystać można również lambrusco barghi, di fiorano, maestri, montericco, oliva, viadanese. 

Dozwolone są również domieszki innych, lokalnych szczepów, np.: ancelotta, fortana, malbo gentile, czy uva d'oro. 



Gdzie powstaje Lambrusco?


Lambrusco powstaje w Dolinie Padu, we włoskim regionie Emilia-Romania. Za serce jego produkcji uważane są tereny w pobliżu Modeny.



Apelacja Lambrusco di Modena to podstawowy poziom dla tego rodzaju wina. Grona pozyskiwane są z rozległego obszaru obejmującego aż 33 gmin w okolicach miasta. Przepisy apelacji pozwalają na stosowanie wszystkich odmian szczepu lambrusco. Muszą one stanowić minimum 85%, a pozostałe 15% mogą stanowić inne lokalne odmiany.

Dla Lambrusco wyróżnić możemy również 5 innych apelacji o statusie DOC (nie ustanowiono żadnego DOCG):


1) Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC - na południu  
(w ramach apelacji minimum 85% kupażu musi stanowić lambrusco grasparossa).

2) Lambrusco di Sorbara DOC - w środku
(wino z tym oznaczeniem musi stanowić kupaż minimum 60% lambrusco di sorbara z dodatkiem lambrusco salamino sięgającym maksymalnie 40%).

3) Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC - na północy
(przepisy apelacji wymagają użycia lambrusco salamino w minimum 90%  i do 10% lokalnych szczepów)

4) Lambrusco Reggiano DOC - na zachodzie
(apelacja pozwala na wszystkie odmiany lambrusco, które stanowią minimum 85% kupażu).

5) Lambrusco Colli di Scandiano di Canosa DOC -
w większości pokrywającą się z południową częścią Reggiano
( Do produkcji używa się odmian lambrusco grasparossa i/lub lambrusco montericco, które muszą stanowić minimum 85% kupażu).


Dodatkowo, na północy, już w granicach Lombardii (niedaleko Mantui) leży Lambrusco Mantovano DOC. 



Jaką metodą produkuje się Lambrusco?



W Lambrusco bąbelki powstają najczęściej (aż w 95% przypadków) poprzez powtórną fermentację zachodzącą w tankach (tzw. autoclave). Zatem wina te, tak jak prosecco, produkowane są metodą Charmata. Cały proces jest przewidywalny i łatwo nim sterować.

Można produkować je również jak szampana lub cavę - metodą klasyczną (powtórna fermentacja zachodzi wówczas w butelce). Chociaż większość ekspertów jest zdania, że metoda ta nie służy lambrusco i dodatkowo skraca jego żywotność.


Ostatnimi czasy coraz więcej winiarzy w regionie wraca do korzeni i stosuje metodę ancestrale, czyli "na sposób wiejski". W tym przypadku fermentacja od początku do końca odbywa się w butelce. Jest to archaiczna, pradawna metoda, którą niegdyś powszechnie stosowano do produkcji lambrusco. Daje wina mętne, nieprzejrzyste, ale o ciekawych aromatach i z dłuższym potencjałem dojrzewania. Pomimo sporej nieprzewidywalności i trudnościom w kontroli procesu, metoda ancestrale  ma coraz większe powodzenie wśród lokalnych producentów.

Jak i do czego podawać Lambrusco?


Czerwone wytrawne Lambrusco to świetne gastronomiczne wino - dobrze skomponuje się z wieloma potrawami. Szczególnie polecane jest do deski wędlin (na czele z bolońską mortadelą i prosciutto) oraz serów (zgra się m.in. parmezanem). Ja lubię łączyć je z pizzą, np. margheritą. Poza tym to świetne wino na ciepłe, wakacyjne dni. Wszak jest lekkie, soczyście owocowe i orzeźwiające.  Pamiętajmy by podawać je schłodzone!



Ile kosztuje Lambrusco?


Na szczęście Lambrusco nie jest winem drogim. Nie licząc najtańszych pomyj, dobrą i solidną wersję kupimy już za ok. 30-40zł! Wybierając lambrusco w przedziale 50-70 złotych dostaniemy wino bardzo dobre, najlepsze w swojej klasie. Lambrusco to fajne wino, w dobrej cenie. Czyż zatem można go nie lubić?!

Sprawdź także:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

-->