Jest tak, że przy sektach (niemieckich winach musujących) atmosfera zaraz się rozluźnia, jest radośnie i sympatycznie. I było do tego stopnia sympatycznie, że po degustacji myślałam, że zgubiłam wszystkie skrupulatnie robione notatki. Tego wpisu więc miało nie być i nawet się z tym pogodziłam. Aż kilka dni temu cudownie odnalazłam zapisane karteluszki, wetknięte w nieużywany nigdy stary kalendarz. Temat powrócił tryumfalnie i doczekał się zasłużonego artykułu.
Bąbelki w kieliszku - odkrywamy niemieckie sekty
1) Blanc de Blancs Chardonnay Brut Nature Weingut Braunewell
Nieduży producent (18 ha nasadzeń) z Hesji Nadreńskiej. Wino charakteryzuje mocny owoc, w szczególności świeże, zielone jabłko. Wino jest lekkie, rześkie, z wyrazistą, ładnie zaakcentowaną kwasowością i fajnym "bąblem". Ma potencjał dojrzewania.
(alkohol: 12,3% | cukier resztkowy: 1,2g/l | kwasowość: 8,8g/l)
Importer: Foodwine
Wino pochodzi z Wirtembergii i jest kupażem pinot blanc, chardonnay oraz pinot meunier. Spędziło na osadzie 20 miesięcy. Jest stonowane, w aromatach dominują nuty brzoskwiń, gruszek, w tle pojawia się delikatna mineralność.
(alkohol: 13% | cukier resztkowy: 2,8g/l | kwasowość: 5,9g/l)
Kolejna odsłona wirtemberskiego winiarstwa, tym razem musiaka wyprodukowano w całości z pinot gris. Wyczuwalne są tu nuty zielonych jabłek, brzoskwiń i pestek owoców. Wino jest czyste i świeże, o orzeźwiającej kwasowości. Dość proste, idealnie sprawdzi się w roli wina codziennego.
(alkohol: 12% | cukier resztkowy: 5,5g/l | kwasowość: 5,1g/l)
Wracamy do Hesji Nadreńskiej i małej rodzinnej winnicy (15 ha upraw). Weissburgunder, czyli pinot blanc pokazał tu słodsze nuty i krąglejszą strukturę. W aromatach przewijają się białe kwiaty, brzoskwinie, morele i melony. Wino wyprodukowane w stylistyce dość popularnej w Niemczech.
(alkohol: 12% | cukier resztkowy: 8,4g/l | kwasowość: 7,9g/l)
Kolejne wino to również pinot blanc, tym razem z Palatynatu. To wino bardzo aromatyczne, (nuty zapachowo-smakowe podobne do poprzednika), ładnie zbalansowane. Ma bardzo fajne musowanie, jest miękkie w ustach. Bardzo przystępne wino.
(alkohol: 12,6% | cukier resztkowy: 8,7g/l | kwasowość: 6,1g/l)
Importer: MineWine
Kolejne wino prosto z Hesji, z 18,5 ha winnicy prowadzonej przez dwóch młodych braci. W kieliszku odnajdziemy cytrusy, skórkę limonki, a nawet trochę kamieni i żwiru. Zdecydowanie orzeźwiające, ale też finezyjne w odbiorze.
(alkohol: 12%)
Importer: Endorwina
Musiak od potężnego producenta (duża spółdzielnia: 2500 ha winnic) z Badenii. Proste, poprawnie zrobione wino, lecz niestety nic zachwycającego. Na niekorzyść działa lekko wybijający się alkohol.
Importer: Foodwine
2) Grand Cremant Premiumsekt Brut Nature Weingut Weingärtner Stromberg-Zabergäu
Wino pochodzi z Wirtembergii i jest kupażem pinot blanc, chardonnay oraz pinot meunier. Spędziło na osadzie 20 miesięcy. Jest stonowane, w aromatach dominują nuty brzoskwiń, gruszek, w tle pojawia się delikatna mineralność.
(alkohol: 13% | cukier resztkowy: 2,8g/l | kwasowość: 5,9g/l)
3) Grunbacher Klingle Grauer Burgunder 2016 Remstalkellerei eG
Kolejna odsłona wirtemberskiego winiarstwa, tym razem musiaka wyprodukowano w całości z pinot gris. Wyczuwalne są tu nuty zielonych jabłek, brzoskwiń i pestek owoców. Wino jest czyste i świeże, o orzeźwiającej kwasowości. Dość proste, idealnie sprawdzi się w roli wina codziennego.
(alkohol: 12% | cukier resztkowy: 5,5g/l | kwasowość: 5,1g/l)
4) Weissburgunder Brut 2013 Weingut Geil
Wracamy do Hesji Nadreńskiej i małej rodzinnej winnicy (15 ha upraw). Weissburgunder, czyli pinot blanc pokazał tu słodsze nuty i krąglejszą strukturę. W aromatach przewijają się białe kwiaty, brzoskwinie, morele i melony. Wino wyprodukowane w stylistyce dość popularnej w Niemczech.
(alkohol: 12% | cukier resztkowy: 8,4g/l | kwasowość: 7,9g/l)
5) Weissburgunder Sekt Brut 2016 Weingut Julius
Kolejne wino to również pinot blanc, tym razem z Palatynatu. To wino bardzo aromatyczne, (nuty zapachowo-smakowe podobne do poprzednika), ładnie zbalansowane. Ma bardzo fajne musowanie, jest miękkie w ustach. Bardzo przystępne wino.
(alkohol: 12,6% | cukier resztkowy: 8,7g/l | kwasowość: 6,1g/l)
Importer: MineWine
6) Riesling Brut Sekt 2016 Weingut Thörle
Kolejne wino prosto z Hesji, z 18,5 ha winnicy prowadzonej przez dwóch młodych braci. W kieliszku odnajdziemy cytrusy, skórkę limonki, a nawet trochę kamieni i żwiru. Zdecydowanie orzeźwiające, ale też finezyjne w odbiorze.
(alkohol: 12%)
Importer: Endorwina
7) Schloss Munzingen Riesling Sekt Extra Trocken Badischer Winzerkeller eG
Musiak od potężnego producenta (duża spółdzielnia: 2500 ha winnic) z Badenii. Proste, poprawnie zrobione wino, lecz niestety nic zachwycającego. Na niekorzyść działa lekko wybijający się alkohol.
(alkohol: 12% | cukier resztkowy: 15,6g/l | kwasowość: 5,5g/l)
8) Riesling Cabinet Sekt Trocken Weingut Weinheimer Hof
Wino wyprodukowano w Nahe. Jest lekkie i delikatne, o przyjemnej, stonowanej owocowości, nutach białych kwiatów i akacji. Świetny balans pomiędzy kwasowością, a słodyczą i bardzo ładne, długo utrzymujące się musowanie.
(alkohol: 11%)
Importer: Riva
9) Riesling Deutscher Sekt Trocken Weingut Familie Erbeldinger
I znowu powrót do Hesji Nadreńskiej i sekta wyprodukowanego przez średniej wielkości (35ha) producenta. Wino jest bardzo przyjemne w odbiorze - czuć cukier resztkowy, ale kwasowość ładnie stawia je w pionie.
(alkohol: 12% | cukier resztkowy: 24g/l | kwasowość: 8,2g/l)
Importer: City Wine
10) Riesling Sekt Trocken Bio 2016 Weingut Sommer
Ciągle pozostajemy w Hesji. I znowu mamy winnicę (kilkanaście ha) prowadzoną przez braci. W tym winie musującym, jak to się mówi - "wszystko jest na swoim miejscu". Wino w odbiorze jest świeże, o fajnej kwasowości. Obok nut owocowych pojawiają się nuty drożdżowe. Dobre wino.
(alkohol: 12%)
Importer: Lecker Maciej Kielanowski
11) Riesling Sekt 2016 Weingut Studier
Drugie wino z Palatynatu w tym zestawieniu. Jest trochę bardziej pieniste i ma mocniejsze musowanie od poprzednika. W kieliszku odnajdziemy typowe nuty rieslingowe, sporo cytrusów i kwasowość balansującą wyraźną słodycz.
(alkohol: 12,5% | cukier resztkowy: 21g/l | kwasowość: 7,5g/l)
12) Dr. L Sparkling Riesling Sekt Weingut Dr. Loosen
Jedyna propozycja z nad Mozeli, od producenta (22 ha nasadzeń) cieszącego się uznaniem, również w Polsce. Uznanie nie jest bezpodstawne - potwierdza to też te wino. Musiak jest elegancki, finezyjny, świetnie zbalansowany, dobrze zbudowany. Słodycz i kwasowość uzupełniają się wzajemnie, a nuty owocowe dopełniają delikatne aromaty miodu.
(alkohol: 12% )
Importer: Vininova
13) Pinot Noir Rosé Sekt Brut 2009 Weingut Gutzler
No i ponownie wracamy do Hesji, tym razem by spróbować różowego musiaka z rodzinnej winnicy mającej trochę ponad 20ha. Wino ma łososiowy, bardzo prowansalski kolor i aromaty przywodzące na myśl truskawki, poziomki i... świeżą jarzębinę. Możliwe, że zaserwowano je zbyt mocno schłodzone, bo (szczególnie na początku) wydawało się trochę zamknięte i wycofane.
(alkohol: 12,8% | cukier resztkowy: 4,6g/l)
Importer: Doliovini
14) Pinot Noir Rosé Deutscher Sekt Weingut Villa Wolf
Ostatnim degustowanym winem był róż z Palatynatu. W porównaniu do poprzednika ten różowy musiak wręcz buchał aromatami. W kieliszku przewijało się dużo świeżych malin, truskawek oraz dojrzałych, słodkawych czerwonych owoców. To typowe komercyjne, "mainstreamowe" wino - miękkie, wygładzone, bezpieczne. I bardzo przyjemne w piciu.
(alkohol: 12,5%)
Importer: Vininova
Uważam, że warto odczarować niemieckie sekty, szkoda, że często uważane są za wina słabej jakości - o perełki w tej grupie przecież nietrudno, co udowodniła opisana degustacja. Win próbowałam podczas komentowanej degustacji "Bąbelki w kieliszku: odkrywamy niemieckie sekty" organizowanej Niemiecki Instytut Wina w trakcie trwania targów EnoExpo w Krakowie.
Uważam, że warto odczarować niemieckie sekty, szkoda, że często uważane są za wina słabej jakości - o perełki w tej grupie przecież nietrudno, co udowodniła opisana degustacja. Win próbowałam podczas komentowanej degustacji "Bąbelki w kieliszku: odkrywamy niemieckie sekty" organizowanej Niemiecki Instytut Wina w trakcie trwania targów EnoExpo w Krakowie.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza