Zmiany w apelacji Rioja - nowe zasady
Do tej pory przepisy obowiązujące w DOCa Rioja przykładały największą wagę do długości dojrzewania wina w dębie. Aspekt ten zdominował całą piramidę jakościową i miał być głównym wyznacznikiem jakości wina. Od lat 70. władze apelacji mocno promowały taki sposób kategoryzacji wina. W ostatnich latach był on jednak coraz bardziej krytykowany, szczególnie przez młode pokolenie winiarzy w regionie. Otwarcie buntowali się i domagali zmian w regulacjach. Szła nowa fala i czuć było jej powiew.
Chociaż nowe rozwiązania opracowano już w 2017 roku, to oficjalnie dopiero od 1 stycznia 2019 roku władze apelacji zmieniły obowiązujące przepisy. Zostały one zliberalizowane, dając producentom większą swobodę działania oraz kładąc nacisk na inne aspekty winiarstwa w regionie.
1) Rioja - klasyfikacja ze względu na długość starzenia wina
Liberalizacji uległy przede wszystkim zasady odnoszące się do czasu dojrzewania wina w beczce i butelce. Od stycznia tego roku wygląda to następująco:
Crianza
- Wino czerwone: musi dojrzewać 2 lata, z czego minimum rok w beczce. Czas dojrzewania w butelce nie został zdefiniowany.
- Wino białe/różowe: musi spędzić w beczce co najmniej pół roku.
Reserva
- Wino czerwone: musi dojrzewać 3 lata, z czego minimum rok w beczce i 6 miesięcy w butelce.
- Wino białe/różowe: musi dojrzewać dwa lata, z czego co najmniej pól roku w beczce.
Gran Reserva
- Wino czerwone: musi dojrzewać 5 lat, z czego minimum 2 w beczce i 2 w butelce.
- Wino białe/różowe: musi dojrzewac 5 lat, z czego pół roku w dębowej beczce.
![]() |
Stare vs nowe zasady dojrzewania win czerwonych |
2) Rioja - klasyfikacja ze względu na lokalizację winnicy
Od dawna w całym winiarskim świecie mówi się o tym, jak ważne jest terroir, czyli siedlisko. Wszytko to, co sprawia, że pomimo zastosowania takich samych zasad winifikacji - wina od jednego producenta są całkowicie różne od drugiego. Rioja przez długi czas zdawała się nie dostrzegać, że jej system klasyfikacji skutecznie pomija aspekt terroir. Postanowiono naprawić ten błąd i wprowadzono pojęcia charakteryzujące miejsce pochodzenia oraz zasady używania ich na etykietach.
Według nowych przepisów klasyfikujących wino ze względu na pochodzenie, wyróżnić możemy:
- DOCa Rioja
- wino, którego grona pochodzą z całego obszaru apelacji;
- DOCa Rioja Vino de la Zona
- czyli wino, którego grona zebrane zostały w określonej strefie, a nazwa tej strefy może pojawiać się na etykiecie.
Obecnie takich stref jest 3:
- Rioja Alta;
- Rioja Alavesa ;
- Rioja Oriental (wcześniej funkcjonująca pod nazwą Baja).
- DOCa Rioja Vino del Municipio
- odpowiednik francuskiego "village wine". Wino, którego grona pochodzą z pojedynczej gminy. Na etykiecie pojawi się nazwa konkretnego miasteczka/wioski. W przypadku gdy winnica rozciąga się na obszarach dwóch gmin - dopuszcza się kupażowanie do 15% winogron z sąsiadującej gminy.
Istnieje 145 municipio, których nazwa może pojawić się na etykiecie.
Municipio:
- 77 z nich leży na obszarze Riojy Alty;
- 50 na obszarze Riojy Oriental;
- 17 na obszarze Riojy Alavesy.
- DOCa Rioja Viñedo Singluar
- czyli wino, do produkcji którego wykorzystano grona z parcel o szczególnych walorach.
Dla potwierdzenia jakości, by działkę uznano jako Viñedo Singluar, musi ona spełniać poniższe wymagania:
- wiek krzewów nie może być niższy niż 35 lat;
- działka musi być własnością winiarni od co najmniej 10 lat (nie może być to nowy nabytek);
- wydajność z hektara nie może przekroczyć 5000 kg/ha dla odmian czerwonych;
- zbiory owoców muszą odbywać się ręcznie;
- cały proces winifikacji oraz dojrzewania i leżakowania musi przebiegać w matczynej winiarni.
3) Rioja - zmiany dotyczące produkcji win białych
Znacząco zliberalizowano również przepisy dotyczące win białych. Wcześniej dozwolone w produkcji były szczepy endemiczne - głównie używano viury, w mniejszym stopniu garnacha blanki i malvasii. Szczepy międzynarodowe mogły stanowić w winie jedynie niewielką, kilkuprocentową domieszkę do wyżej wymienianych. Od 1 stycznia sytuacja zmieniła się diametralnie i teraz panuje dowolność w wyborze szczepu. Oznacza to, że wino zabutelkowane jako DOCa Rioja może być zrobione w całości np. z chardonnay lub sauvignon blanc.
4) Rioja - zmiany dotyczące win różowych
Nowe regulacje są też bardziej liberalne jeżeli chodzi o wina różowe, a dokładniej - intensywność ich koloru. Powstające teraz w Rioje rosado może być też jaśniejsze, mniej intensywnie w kolorze. Poprzednie przepisy na to nie pozwalały.
5) Rioja - dozwolona produkcja win musujących
By wino musujące mogło na etykiecie umieścić określenie Espumoso de Rioja musi:
- przechodzić powtórną fermentację tylko w butelce (metoda tradycyjna);
- posiadać minimum 11% alkoholu;
- występować tylko w wersjach wytrawnych: brut nature (cukier resztkowy: 0-3 g/l) , extra brut (cukier resztkowy: 0-6 g/l) oraz brut (cukier resztkowy 0-12 g/l);
- dojrzewać na osadzie co najmniej 15 miesięcy.
Stworzono również dodatkowo dwie kategorie Espumoso de Rioja: Reserva oraz Gran Añada.
Musiak klasy Reserva musi na osadzie spędzić minimum 24 miesiące, a Gran Añada to aż 36 miesięcy.
Myślę, że wprowadzone zmiany są zmianami poważnymi i stanowią prawdziwą rewolucję dla całego regionu. Czy na lepsze? To okaże się w praniu, ja jednak optymistycznie patrzę w przyszłość i pozytywnie podchodzę do powyższych zmian. A Wy, co sądzicie o nowych regulacjach?
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza