Wszystko co musisz wiedzieć o prosecco #WinnaWiedza - Korek od Wina - blog o winie

03.04.2019

Wszystko co musisz wiedzieć o prosecco #WinnaWiedza

Prosecco to jedno z najbardziej rozpoznawalnych win w naszym kraju. Co roku jego spożycie rośnie wprost proporcjonalnie do wzrostu temperatur. Im cieplej, tym chętniej po nie sięgamy. Krytycy winiarscy, dziennikarze i osobistości w świecie wina od kilku sezonów szumnie ogłaszają koniec mody na tego musiaka. I jak się okazuje - co roku są w błędzie. 

Chcesz dowiedzieć się w czym tkwi sekret prosecco oraz jak, gdzie i z czego się je produkuje - koniecznie przeczytaj ten tekst! 

Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące najpopularniejszego wina musującego. 



Czym jest prosecco i z jakich szczepów się je wytwarza?


Prosecco to włoskie białe wino musujące. Produkuje się je ze szczepu glera (którego w winie musi być przynajmniej 85%). Wbrew temu co czasami można usłyszeć - nie istnieje prosecco różowe.

Jeszcze w 2008 roku glera nie była glerą, lecz odmianą znaną jako "prosecco". Jako, że nazwa winorośli i wina była taka sama, nastręczało to włoskim winiarzom wielu trudności (przeczytaj jak do jej zmiany przyczyniła się Paris Hilton). 

Obecnie Prosecco jest terminem zastrzeżonym i zarezerwowanym jedynie dla apelacji kontrolowanego pochodzenia.




Jak powstaje prosecco?


Prosecco powstaje metodą Charmata. Za pojawienie się w winie musowania odpowiada wtórna fermentacja, która w tym przypadku zachodzi w metalowych tankach. Ten typ prosecco jest najpopularniejszy i spotykamy się z nim najczęściej. Nie jest to wino predysponowane do dojrzewania w butelce - należy je spożyć  maksymalnie w przeciągu 3 lat od zbiorów. 

Istnieje też mniej znane, trudniejsze w odbiorze - prosecco col fondo, które dla produkujących go winiarzy stanowi archetyp wina musującego. W tym przypadku powtórna fermentacja ma miejsce w butelce, a wino jest mętne, nieprzejrzyste (nie przechodzi bowiem procesu filtracji). Na butelce, zwyczajowo z przezroczystego szkła, znajdziemy wówczas adnotację "Rifermentato in Bottiglia".

popularne prosecco a prosecco col fondo
Czym różni się standardowe prosecco od prosecco col fondo


Jak smakuje prosecco?


Najczęściej spotykaną na rynku kategorią jest extra-dry, czyli prosecco półwytrawne. Uwaga, wbrew dosłownemu tłumaczeniu - mylne jest twierdzenie, że to wersja bardzo wytrawna! Prosecco extra-dry ma bowiem więcej cukru resztkowego niż wersja brut (wytrawna). To wino o niewysokim poziomie kwasowości i świeżych aromatach zielonych jabłek, gruszek, brzoskwiń czy melonów. Jest lekkie, przyjemne oraz łatwe w piciu. Trzeba pamiętać by serwować je dobrze schłodzone.

prosecco extra-dry i brut


Gdzie produkuje się prosecco?



Prosecco powstaje w północno-wschodniej części Włoch. Największa apelacja - Prosecco DOC rozpościera się na obszarze Veneto (Wenecji Euganejskiej) i Friuli - Wenecji Julijskiej. To ogromny obszar, który nie ma historycznych związków z produkcją wina musującego, a powstał raczej jako marketingowa zagrywka i wynik lobby wielkich producentów. Bardziej zakorzeniony w tradycji będzie jego subregion - Prosecco Treviso DOC. Wyróżnić można też Prosecco Trieste DOC leżące na południowym cyplu Friuli. Obecnie nie odgrywa większej roli, ale trzeba wspomnieć, że znacząco przyczyniło się do ustalenia granic i zastrzeżenia nazwy dla całej apelacji. Wszystko przez leżącą tam małą wioskę Prosecco, dzięki której zagwarantowanie tytułu dla całej apelacji okazało się łatwiejsze. 

mapa prosecco
Mapa apelacji


Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG jest z kolei podregionem Treviso, stanowiącym wyższą jakościowo apelację. Ciągnie się wśród wzgórz między dwoma miastami: Conegliano i Valdobbiadene - stąd nazwa. To tu bije historyczne serce prosecco

Kolejną, mniej znaną i ciut zapomnianą, ale równie dobrą apelacją jest Colli Asolani DOCG, w której produkuje się Asolo Prosecco.  

Natomiast wina, które pochodzą z konkretnych siedlisk, wyróżniających się na tle innych leżących na obszarze Conegliano Valdobbiadene, będą miały na etykiecie określenie "Rive". Obecnie wyznaczono jedynie 43 takich siedlisk.  

Wyjątkową, unikalną apelacją jest Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. To mikroregion, w całości położony na niewielkim wzgórzu (jedynie 107 hektarów), który powszechnie uznawany jest za najlepsze terroir dla prosecco.

piramida jakościowa prosecco
Piramida jakościowa prosecco


Dlaczego prosecco jest tak popularne?



Prosecco niezmiennie wywołuje uśmiech na wielu twarzach. Kojarzy się ze słońcem, ciepłą pogodą oraz miłym towarzystwem.  Sprawdza się w wielu sytuacjach - doskonale nada się na aperitif, jest również idealną bazą do drinków. Nie obejdzie się bez niego słynne bellini, mimoza lub aperol spritzNic dziwnego, że od kilku lat panuje na nie  istna "obsesja".
aperol spritz
Aperol Spritz

Na pewno w winie tym podoba się jego delikatny, owocowy smak  oraz... przystępna cena. Butelkę trzymającego poziom prosecco można kupić w marketach już za ok. 20zł.  

I czy to nie jest świetna wiadomość na wiosnę? 😏


Zaciekawiony? W ramach cyklu #WinnaWiedza o winach musujących pisałam również tu:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

-->