Bierzo - lubię bardzo! Degusta España w Poznaniu - Korek od Wina - blog o winie

03.03.2019

Bierzo - lubię bardzo! Degusta España w Poznaniu

Bierzo to młoda apelacja (oficjalnie postała dopiero w 1989 roku), która ciągle jest mało znana, nawet wśród Hiszpanów. Chociaż administracyjnie należy do prowincji León, nazywa się ją bramą Galicji, do której przylega. Na wyjątkowość Bierzo składa się ukształtowanie terenu, specyficzny mikroklimat oraz gleba z gliny i łupków. Dolina rzeki Sil i jej odnóg, w której leży apelacja, osłonięta jest górami, które chronią ją zarówno przed wpływem Atlantyku ze wschodu, jaki i skwaru z głębi kraju. Winorośl znalazła tu dogodne warunki do wzrostu, a główną gwiazdą jest czerwona odmiana mencia, znana również w Galicji.



Bierzo, ze względu na małą popularność, przyrównuje się czasami do schowanej perły winiarstwa hiszpańskiego. 


Perłę tę zechciał odkopać i pokazać uczestnikom degustacji w Poznaniu, Julio Cesar Sorbino w ramach cyklu Degusta Espana

Podczas spotkania spróbowałam 7 win z odmiany mencia, wszystkich (oprócz pierwszego) z D.O. Bierzo. 
Jak smakują?

1) Regina Viarum 2015


Jedyne wino w zestawieniu nie pochodzące z Bierzo, a z pobliskiej Ribeira Sacry. Znalazło się w nim by porównać charakter tego samego szczepu w różnych apelacjach.

W nosie i ustach uderza tu świeża żurawina, czerwona porzeczka i trochę pieprzu. Wino z rocznika 2015 ciągle jest świeże i rześkie, o średnim poziomie tanin i kwasowości na poziomie "medium +". Wino po godzinie spędzonej w kieliszku zrobiło się słodsze z wyraźnymi nutami herbacianymi.

Regina Viarum 2015

2) Luna Beberide Art 2015


Wino spędziło 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. W nosie i ustach na początku delikatny aromat warzywno-paprykowy, po chwili ustępuje miejsca dojrzałej wiśni i czereśni oraz nutom kwiatowym. Pomimo 14,5% alkoholu, ciało wina nie wydaje się ciężkie, co jest zasługą fajniej kwasowości i wyraźnej taniny.

Luna Beberide Art 2015

3) El Castro de Valtuille Barrica 2013


Przed zabutelkowaniem wino dojrzewało 12 miesięcy w dębie. W pierwszym nosie atakuje ziemią i buraczkami, ale już po chwili ładnie się otwiera i ujmuje aromatami dojrzałych, wręcz likierowych owoców, płatków kwiatów, ściółki leśnej i ziół. Finezyjne i eleganckie, przyjemnie ewoluuje w kieliszku.

El Castro de Valtuille Barrica 2013

4) Interamnum 2013


Wino trzymane 9 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. To również 2013 rocznik, a jednak zdecydowanie świeższy od poprzednika. W aromatach dominuje porzeczka, świeża czereśnia, trochę żwiru, pieprz i przyprawy. W długim finiszu nuty od beczki zgrabnie uzupełniają owocowość wina.

Interamnum 2013

5) Gran Bierzo 12 meses de barrica 2013


Winogrona na to wino pochodzą ze starych, ponad 80letnich krzewów. Dodatkowo Gran Bierzo spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wyraźna owocowość i mineralność, uzupełniona jest tu o nienatrętną wanilię i przyprawy. Wszystko dobrze ze sobą zintegrowane. Po czasie w kieliszku dominują już nuty liściastej, czarnej herbaty i suszonych ziół. W ustach mineralność wyczuwalna bardziej zdecydowanie, z kwasowością na średnio-wysokim poziomie (medium +) oraz wyrazistą, lecz krągłą taniną. Jest subtelnie i finezyjne.

Gran Bierzo 12 meses de barrica 2013

6) Vega Montán Adriá 2012


Wino potraktowano 9 miesiącami w dębowych beczkach. Rocznik 2012 jest już po swoim piku. Lekko przykurzone, lecz ciągle czuć kwiatowość, tytoń, nuty skórzane i grzybowe. Dopiero w tle przebija owocowość. Wino trochę już zmęczone, ale nadal całkiem dobre. To naprawdę ostatni moment do wypicia tej butelki!

Vega Montán Adriá 2012


7) Solar de Sael 2012


Aż 16 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Tu rocznik 2012 zdecydowanie lepszy niż u poprzednika. Jest bardziej świeżo i czuć, że wino ciągle ma siłę. Wyczuwalne są nuty kamienne, mineralne, do tego jeżyny, pieprz, a z czasem ujawnia się coraz więcej skóry, wanilii i innych nut odbeczkowych. Wino jest kompleksowe, zbalansowane i harmonijne, o długim finiszu.

Solar de Sael 2012

Spośród siedmiu win, wszystkie prezentowały wysoki poziom. Szkoda jedynie Adrii, która otworzona nieco zbyt późno, nie pokazała w pełni swojego potencjału. Mencię znałam i lubiłam już wcześniej, ale przyznać trzeba, że w Bierzo pokazuje trochę inne oblicze.

Obecnie mówi się, że jesteśmy w przededniu wielkiego boomu i mody na wina stamtąd. Według znawców, jeszcze chwila i apelacja podzieli losy Prioratu, którego wina odkryte na nowo, zyskały wielką sławę i... oszałamiające ceny.

Pijmy więc Bierzo, póki nas na nie stać! :)


Inne degustacje w ramach Degusta España:
→ 9 twarzy albarino
Rueda cała na biało podczas VARSOVINO 2018



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

-->