Bierzo, ze względu na małą popularność, przyrównuje się czasami do schowanej perły winiarstwa hiszpańskiego.
Perłę tę zechciał odkopać i pokazać uczestnikom degustacji w Poznaniu, Julio Cesar Sorbino w ramach cyklu Degusta Espana.
Podczas spotkania spróbowałam 7 win z odmiany mencia, wszystkich (oprócz pierwszego) z D.O. Bierzo.
Jak smakują?
1) Regina Viarum 2015
Jedyne wino w zestawieniu nie pochodzące z Bierzo, a z pobliskiej Ribeira Sacry. Znalazło się w nim by porównać charakter tego samego szczepu w różnych apelacjach.
W nosie i ustach uderza tu świeża żurawina, czerwona porzeczka i trochę pieprzu. Wino z rocznika 2015 ciągle jest świeże i rześkie, o średnim poziomie tanin i kwasowości na poziomie "medium +". Wino po godzinie spędzonej w kieliszku zrobiło się słodsze z wyraźnymi nutami herbacianymi.
Wino spędziło 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. W nosie i ustach na początku delikatny aromat warzywno-paprykowy, po chwili ustępuje miejsca dojrzałej wiśni i czereśni oraz nutom kwiatowym. Pomimo 14,5% alkoholu, ciało wina nie wydaje się ciężkie, co jest zasługą fajniej kwasowości i wyraźnej taniny.
Przed zabutelkowaniem wino dojrzewało 12 miesięcy w dębie. W pierwszym nosie atakuje ziemią i buraczkami, ale już po chwili ładnie się otwiera i ujmuje aromatami dojrzałych, wręcz likierowych owoców, płatków kwiatów, ściółki leśnej i ziół. Finezyjne i eleganckie, przyjemnie ewoluuje w kieliszku.
Wino trzymane 9 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. To również 2013 rocznik, a jednak zdecydowanie świeższy od poprzednika. W aromatach dominuje porzeczka, świeża czereśnia, trochę żwiru, pieprz i przyprawy. W długim finiszu nuty od beczki zgrabnie uzupełniają owocowość wina.
3) El Castro de Valtuille Barrica 2013
4) Interamnum 2013
Wino trzymane 9 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. To również 2013 rocznik, a jednak zdecydowanie świeższy od poprzednika. W aromatach dominuje porzeczka, świeża czereśnia, trochę żwiru, pieprz i przyprawy. W długim finiszu nuty od beczki zgrabnie uzupełniają owocowość wina.
Winogrona na to wino pochodzą ze starych, ponad 80letnich krzewów. Dodatkowo Gran Bierzo spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wyraźna owocowość i mineralność, uzupełniona jest tu o nienatrętną wanilię i przyprawy. Wszystko dobrze ze sobą zintegrowane. Po czasie w kieliszku dominują już nuty liściastej, czarnej herbaty i suszonych ziół. W ustach mineralność wyczuwalna bardziej zdecydowanie, z kwasowością na średnio-wysokim poziomie (medium +) oraz wyrazistą, lecz krągłą taniną. Jest subtelnie i finezyjne.
6) Vega Montán Adriá 2012
Wino potraktowano 9 miesiącami w dębowych beczkach. Rocznik 2012 jest już po swoim piku. Lekko przykurzone, lecz ciągle czuć kwiatowość, tytoń, nuty skórzane i grzybowe. Dopiero w tle przebija owocowość. Wino trochę już zmęczone, ale nadal całkiem dobre. To naprawdę ostatni moment do wypicia tej butelki!
7) Solar de Sael 2012
Spośród siedmiu win, wszystkie prezentowały wysoki poziom. Szkoda jedynie Adrii, która otworzona nieco zbyt późno, nie pokazała w pełni swojego potencjału. Mencię znałam i lubiłam już wcześniej, ale przyznać trzeba, że w Bierzo pokazuje trochę inne oblicze.
Obecnie mówi się, że jesteśmy w przededniu wielkiego boomu i mody na wina stamtąd. Według znawców, jeszcze chwila i apelacja podzieli losy Prioratu, którego wina odkryte na nowo, zyskały wielką sławę i... oszałamiające ceny.
Pijmy więc Bierzo, póki nas na nie stać! :)
Inne degustacje w ramach Degusta España:
→ 9 twarzy albarino
→Rueda cała na biało podczas VARSOVINO 2018
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza