14.11.2018

Wszystko co musisz wiedzieć o beaujolais nouveau #WinnaWiedza by Korek od Wina

Beaujolais to region na południowym cyplu Burgundii. Słynie przede wszystkim z czerwieni, chociaż na jego obszarze dozwolona jest także produkcja wina białego i różowego. Wina czerwone wytwarza się tu ze szczepu gamay (czyt.: game), który wychodzi w Beaujolais tak dobrze, jak nigdzie indziej. Pomimo tego, że region posiada 10 świetnych Cru, charakteryzujących się wysoką jakością win, największą rozpoznawalność i sławę zyskał w latach 70-tych i 80-tych XX wieku dzięki prostemu świeżakowi. Dzięki beaujolais nouveau. 

Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Czym jest beaujolais nouveau, jak smakuje i jak się je produkuje?

Wielu winomanów zarzuca modzie na beaujolais nouveau, że jest tylko rozdmuchaną marketingową wydmuszką. Jednak nie sposób zaprzeczyć, że moda ta na dobre zakorzeniła się w świadomości konsumentów na całym świecie. I w konsekwencji przeistoczyła się w tradycję, której istnienie ciężko negować. 

Czym jest beaujolais nouveau?


Beaujolais nouveau (czyt.: bożole nuwo) to rodzaj młodego wina, gotowego do spożycia niedługo po zbiorach. Wielkie Święto Młodego Wina, podczas którego po raz pierwszy się je próbuje, przypada zawsze na 3 czwartek listopada. Nigdy wcześniej. Firmy importerskie i dystrybutorzy w specjalnym oświadczeniu zobowiązują się do bezwzględnego przestrzegania tego terminu. Gdy "bożol" trafia na nasze stoły, większość innych win przechodzi jeszcze proces winifikacji.

Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Czym jest beaujolais nouveau, jak smakuje i jak się je produkuje?

Jak powstaje beaujolais nouveau?


Z goła inaczej niż standardowe czerwone wino. Przy produkcji beaujolais nouveau wykorzystuje się, charakterystyczny dla tego typu win, proces maceracji węglowej. Mówiąc o maceracji węglowej używa się też (szczególnie w literaturze anglojęzycznej) dokładniejszego sformułowania: "fermentacja wewnątrzkomórkowa", czyli intracellular fermentation

Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Czym jest beaujolais nouveau, jak smakuje i jak się je produkuje?

Produkcję czerwonego wina zaczyna się zazwyczaj od delikatnego rozgniecenia gron. Wtedy rusza proces fermentacji. W przypadku maceracji węglowej etap ten przebiega inaczej. Do kadzi wrzuca się całe kiście winorośli, co ważne - winogrona nie mogą być wcześniej uszkodzone. By zminimalizować ryzyko pęknięcia delikatnej skórki, owoce zbiera się wyłącznie ręcznie. Stosuje się też specjalne, niskie i szerokie zbiorniki pozwalające uniknąć pękania gron pod swoim własnym ciężarem. 

Następnie, aby proces mógł przebiec prawidłowo, należy stworzyć w kadziach środowisko beztlenowe. Dlatego wypełnia się je dwutlenkiem węgla i w ten sposób usuwa cały tlen. Wewnątrz gron, bez udziału drożdży, rozpoczyna się fermentacja. A gdy poziom alkoholu osiągnie 2 procent - skórka pęka (wręcz wybucha) wypuszczając sok. W trakcie trwania procesu uwalniane są charakterystyczne związki i aromaty, które podczas późniejszej degustacji wina mogą "zdradzić" użycie tej techniki. Fermentacja alkoholowa w beaujolais nouveau kończy się podobnie jak w standardowym winie - w przeciągu kilku dni ściąga się uzyskany sok i traktuje prasą pozostałą część "pulpy". Zastosowanie maceracji węglowej umożliwia ekspresowe wytworzenie i zabutelkowanie wina - w przeciągu zaledwie kilku tygodni od zbiorów. 

Jak smakuje beaujolais nouveau?


To lekkie, świeże, łatwe w piciu czerwone wino. Charakteryzuje się intensywnym kolorem oraz niewielką zawartością tanin. Jest aromatyczne i owocowe. Pachnie świeżymi malinami, truskawkami, bananami, także gumą balonową. Przyjemne w odbiorze, gładkie, delikatne i nieskomplikowane. Potrafi dać dużo niezobowiązującej radości, lecz człowiek cieszy się nim krótko. Beaujolais nouveau należy bowiem spożyć za młodu. Najlepiej do końca danego roku. To wino, które nie ma potencjału starzenia. 

Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Czym jest beaujolais nouveau, jak smakuje i jak się je produkuje?

Z jakimi potrawami łączyć beaujolais nouveau?


Beaujolais nouveau świetnie nadaje się do picia solo. Nie potrzebuje do towarzystwa wykwintnych frykasów. Może być jednak dobrym kompanem do drobiu (np. pieczonej piersi z kurczaka), wiejskich pasztetów, quiche serowego czy deski delikatnych camembertów, brie i wędlin. Sprawdzi się też do gęsiny, która w listopadzie króluje na naszych stołach.

W przypadku beaujolais nouveau paring z jedzeniem schodzi jednak na drugi plan - liczy się przede wszystkim zabawa i nieskrępowana radość życia. Mam nadzieję, że w dzień młodego wina, wzniesiecie kieliszek w dłoń i zakrzykniecie razem ze mną: 

le Beaujolais Nouveau est arrivé!


Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Czym jest beaujolais nouveau, jak smakuje i jak się je produkuje?
Plakat reklamujący beaujolais nouveau 2018.
Co roku oficjalne materiały marketingowe zmieniają się pod względem kolorystyki i konwencji.


W cyklu postów #WinnaWiedza przekażę Ci wszytko to, co warto o świecie wina wiedzieć by uniknąć kompromitującej wtopy.  A jak już się wie? To zawsze dobrze tę wiedzę powtórzyć! 

Poniżej znajdzie pozostałe części WinnejWiedzy! Bez obaw - #WinnaWiedza jest dla wszystkich, serwowana  w sposób zrozumiały i przejrzysty. 

Szczepy: susumaniello - grono o oślej naturze
Lista najdroższych win świata - stać Cię na nie?
Kształ butelki - co Ci powie o winie?
Wina musujące cz. I  - klasyfikacja, podział i rodzaje win musujących
Wina musujące cz. II -  jak powstaje szampan i dlaczego jest tak wyjątkowy?
Wina musujące cz. III - Cava, jej rodzaje oraz podobieństwa i różnice względem szampana



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

-->