07.09.2018

Hamlet, wino i sztuczna inteligencja

Ten człowiek to maszyna! Chwalimy tak tych, którzy osiągnęli szczyty możliwości fizycznych, intelektualnych. Budzą w nas podziw, budzą w nas szacunek. Tacy chcemy być. O tym jest kawałek Daft Punk - "Harder! Better! Faster! Stronger!". Pracuj ciężej, wykonuj lepiej, rób szybciej. Bądź mocniejszy. 

Bądź człowiekiem - maszyną.


Wykorzystanie sztucznej inteligencji w branży winairskiej - czy to możliwe?

Tymczasem z drugiej strony barykady naukowcy dążą do coraz większego upodobnienia maszyn do ludzi. Zaawansowane roboty potrafią coraz więcej. Mówienie, czytanie - to już dawno ograne. Teraz te najbardziej wyszukane posiadają mimikę i gestykulację oraz uczą odczytywać i interpretować ją u innych. Człowiek - maszyna kontra maszyna - człowiek.

A gdyby stworzyć sztuczną inteligencję - eksperta od wina? 


Konkursy winiarskie pozbawiono by tego nieznośnego widma subiektywności przy ocenach członków jury. Wjechałby na scenę robot, zdegustował próbki, przeanalizował i ocenił według dokładnego algorytmu. I mógłby tak od świtu do nocy. Nie dałby się ani presji czasu, ni zmęczeniu, ni znużeniu czy innym niesprzyjającym okolicznościom.

Wykorzystanie sztucznej inteligencji w branży winairskiej - czy to możliwe?

Mistrzostwa sommelierów? Wszystkie rankingi kto lepszy, kto mądrzejszy, poszłyby w łeb. Taki robot - sommelier nigdy się nie pomyli. Ma wgraną w pamięć całą dostępną wiedzę enologiczną i rzuca nią jak z rękawa. Zapytaj go o co chcesz! W dowolnym momencie! Zawsze odpowie prawidłowo i wyczerpująco. Takie cudo mógłbyś zakupić i mieć na własność. A wyobraź sobie te kolacje, domowe przyjęcia... Jak podczas ich trwania nalewa z jednej butelki, co do mililitra, równe porcje wina. Ile kieliszków by nie było. Dla sztucznej inteligencji żaden wyczyn by w sekundę precyzyjnie wyliczyć objętość płynu, którą musi zaserwować. Po co wychodzić do restauracji, po co fatygować omylnych, bądź co bądź będących tylko ludźmi, sommelierów? Każdy miałby swojego własnego i wykwalifikowanego (może nawet podręcznego) doradcę win. 

Nieprzebrane możliwości i łatwiejsze życie każdego winomana!


Znasz kawały o amerykańskich naukowcach? Tym razem to nie kawał. Chociaż jest tu trochę śmieszno. Przede wszystkim jednak jest trochę straszno. A było to tak...

Badacze z Georgia Instytut of Technology wypuścili w świat raport, a zarazem pewnego rodzaju manifest. Przekonują w nim, że powstające coraz to doskonalsze roboty nowej generacji, mogą być zdolne do przyswajania moralnych wartości. Wszystko poprzez wystawianie ich na historie i opowieści, które leżą u podstaw kultury ludzi. Dzięki nim sztuczna inteligencja ma przyswoić i wypracować sposób działania podobny do ludzkiego, który u nas podyktowany jest wrażliwością i empatią. 

Ni jak ma to się jednak do wyników konkurencyjnego badania innych naukowców, którzy w 2016 roku postanowili sprawdzić powyższą teorię. Nakarmili więc pamięć robota Homer16 największymi dziełami literatury światowej, kazali mu je przeanalizować, a wnioski streścić w kilku zdaniach.

Wykorzystanie sztucznej inteligencji w branży winairskiej - czy to możliwe?

Jak się okazało Homer16 największy problem miał z Hamletem. Według niego główne przesłanie dramatu to myśl, że najgroźniejsze jest niezdecydowane działanie, a "swoich wrogów powinno się pozbywać szybko, brutalnie i bezlitośnie". Sztuczna inteligencja nie była również w stanie zrozumieć pytania "być albo nie być". Skwitowała, że nie ma ono sensu.  

Sztuczna inteligencja nie zrozumie wina, choćby była najlepszym z winiarskich ekspertów. 


Wino to nie tylko wiedza enologiczna, to nie tylko rytuały związane z jego serwowaniem i degustacją. To miejsca, ludzie, okoliczności, emocje jakie towarzyszą jego powstawaniu oraz spożywaniu. Ludzie tworzą wino, a wino tworzy ludzi. Dopóki robot nie dojdzie do sensu hamletowskiego "to be or not to be" nie pojmie też istoty wina. Sommelierzy mogą spać spokojnie.


→ Przemyślenia mają to do siebie, że czasami nachodzą nie spodziewanie. Czasami jednak uda się je spisać:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

-->