28.06.2018

DEGUSTA ESPAÑA i 9 twarzy albariño

Degusta España to przedsięwzięcie, którego szczerze zazdroszczę warszawiakom. Jakby różnych degustacji mieli mało, to jeszcze Ambasada Hiszpanii w Polsce podjęła się organizacji cyklicznych spotkań, podczas których przybliża bogactwo win z Półwyspu Iberyjskiego wszystkim tym, którzy tematem są zainteresowani.

Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas

Spotkania prowadzi Julio César Sobrino - ambasador win hiszpańskich, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Hiszpańskiego Związku Degustatorów Wina (Unión Española de Catadores) oraz Madryckiego Stowarzyszenia Sommelierów (Asociacióan Madrileña de Sumilleres). Gwarantuje to wysoki merytoryczny poziom degustacji i pozwala wynieść z niej naprawdę sporo. 

Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas

Już nie raz od swoich kolegów ze stolicy słyszałam pochwalne opinie na temat tej inicjatywy. Tym bardziej ucieszyłam się gdy okazało się, że czerwcowe spotkanie odbędzie się w Poznaniu i to na temat albariño z Rias Baixas

No któż, do cholery, nie lubi albariño?!


Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas

 

1) Viñas Y Adegas Galegas D. Pedro de Soutomaior Albariño 2017

Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas
To nieskoplikowane młode albariño - bardzo owocowe, rześkie. Dominują w nim aromaty brzoskwini, liczi. Przy złapaniu odrobiny temperatury momentalnie w kieliszku wybija alkohol, za co daję małego minusa. Na tę chwilę niedostępne w Polsce.

2) Bodegas Eidosela Albariño 2017

Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas

Mocno perfumowane, wręcz cukierkowe. Dominują charakterystyczne dla szczepu nuty moreli i dojrzałej nektarynki. Zdecydowanie jest tu mniej kwasowości niż w poprzednim winie, wydaje się przez to trochę bardziej płaskie. Przystępne zarówno smakowo, jak i cenowo - kosztuje jedynie ok. 30zł. Dostępne (czasami) w Biedronce.

3) Bodegas As Laxas Albariño 2017

Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas

Wino zdecydowanie ciekawsze od poprzednika. W aromatach oprócz wszędobylskiej moreli pojawia się też skórka pomarańczy. W ustach zdecydowanie lżejsze, trochę pikantne, bardzo cytrusowe, o zdecydowanie wyższej kwasowości. Importerem w Polsce jest Złoto Hiszpanii.

4) Bodegas Martin Codax Albariño 2017

Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas

Martin Codax to popularny producent. Marka ta jest dobrze znana przede wszystkim w swoim ojczystym kraju. Ich albariño to klasyczne wydanie tego szczepu, poważniejsze w interpretacji od poprzedników. Jest zrównoważone i bardziej subtelne od pozostałych trzech win. Bardzo rześkie, cytrusowe i brzoskwiniowe, z delikatnymi nutami mineralnymi. Wino przeszło fermentację malolaktyczną - czuć to w bardziej złożonej strukturze, przy ciągłym zachowaniu świetnej kwasowości. W Polsce Martina Codaxa importuje Dom Wina.

5) Adegas Gran Vinum Esencia Diviña Albariño 2017

Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas

Wino te powstało ze starych krzewów, których średni wiek wynosi 31 lat. Jest złożone, skoncentrowane i pełne. Ma świetną strukturę, a w aromatach dominuje gruszka, grapefruit i nuty mineralne. Obecnie niedostępne w Polsce.

6) Eulogio Gondar Galiñanes Candes Albariño 2017


Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas

Wino, które fermentowało aż przez 30 dni w temperaturze 14-16 stopni Celsjusza. Najbardziej wyraziste są tu aromaty gruszki, żwiru, mokrych kamieni. Usta skoncentrowane, konsekwentne z nosem. Delikatnie wyczuwalny alkohol i tak nie psuje odbioru wina. Albariño te nadal czeka na importera w naszym kraju.

7) Attis Bodegas y Viñedos Lias Finas Albariño 2017

Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas

Zwrot "lias finas" oznacza "na osadzie" i użyte jest przy tym winie nieprzypadkowo - dojrzewało minimum 6 miesięcy na drożdżowym osadzie i czuć to bardzo wyraźnie. Jest kremowe, śmietankowe z nutami brioszki. Gratka dla miłośników Werther's Original. To ciekawe wino, warte uwagi. Do Polski sprowadza je Wineonline.

8) Adega Pombal Mytilus 2016

Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas

To wino również dojrzewało na osadzie przez okres 4-6 miesięcy. Pomimo to kwasowość jest tu dość wyraźna. Wino jest pikantne, z dominującymi nutami suszonych ziół i z grapefruitową goryczką na finiszu. To nie jest pozycja z kategorii łatwych, lekkich i przyjemnych - nie każdy z szerokiego grona konsumentów doceni jego złożoność. Wino gastronomiczne. Pięknie ewoluuje w kieliszku. Intrygujące. To jedno z najlepszych albariño tego panelu. Jego importerem jest El Catador.

9) Bodegas Castro Martin A2O Sobie Lias 2016

Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas

I w tym przypadku wino potraktowano dojrzewaniem na osadzie przez 5-6 miesięcy. Jak mogłabym opisać je w dwóch słowach? Czysta mineralność! To wino dla wszystkich tych, którzy uważają "mineralność" tylko za pusty frazes, degustacyjne słowo-wytrych. Tu dostaną esencję jego znaczenia - żwir, mokrą wełnę, mokre kamienie, deszczowe powietrze i morską bryzę. Do tego w bonusie trochę cytrusów i gruszek. W ustach obok cielistości znajdziemy słoność i pikantność. Albariño od Castro Martina mogłabym pić na litry. Niestety na tę chwilę nie jest dostępne w Polsce. 

Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas

Dziewięć rodzajów albariño, każde inne. 



A tak naprawdę to tylko próbka tego, co może wydać na świat tak wyjątkowe terroir, jakim jest Rias Baixas. Degustacja z Julio zachęciła mnie do dalszego pogłębiania wiedzy na temat tego regionu. Mam wielką nadzieję, że to nie ostatni raz gdy Degusta España zawitała do Poznania.

Poznańska degustacja albarino z regionu Rias Baixas


→ O innej inicjatywie ambasady Hiszpanii - Varsovino - przeczytasz tutaj: VARSOVINO 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

-->