04.08.2016

Wina musujące cz. I - klasyfikacja, podział, rodzaje

Spokojnie! Nie jesteś matołem, a te wszystkie winne podziały, apelacje, rodzaje i klasyfikacje też nie są wzięte z czapy. Uwierz - jest w nich logika, tylko trzeba ją dostrzec! :)

W cyklu postów #WinnaWiedza przekażę Ci wszytko to, co warto o winie wiedzieć by uniknąć kompromitującej wtopy. Zawsze przecież lepiej wiedzieć niż nie. A jak już się wie, to zawsze dobrze sobie przypomnieć.  No chyba, że jesteś ignorantem o wybujałym ego, który zawsze zna się lepiej. Jeśli tak- specjalnie dla Ciebie mam 3 wskazówki jak zostać winnym dupkiem.

 

Wina musujące - część I - klasyfikacja, podział, rodzaje:




Wakacje w pełni, a to oznacza powrót do łask win z bąbelkami.

Wina musujące możemy podzielić na te produkowane w sposób tradycyjny (szampański, klasyczny) oraz metodą Charmata.

W obu przypadkach musowanie pojawia się w sposób naturalny, jako efekt powtórnej fermentacji. W pierwszym przypadku fermentacja ta będzie zachodziła w butelce, a w drugim - w kadzi ze stali nierdzewnej. Jako, że ciągle trwa licytacja kto pierwszy wynalazł metodę Charmata, można się spotkać też z nazywaniem jej metodą Martinottiego (szczególnie u wyczulonych na to Włochów). 

Jak bardzo ufasz swojemu rozsądkowi? No głupi przecież nie jesteś - umiesz poprawnie kojarzyć fakty, dedukcja i logika nie są Ci obce, wiesz co to ciąg przyczynowo-skutkowy. Liznąłeś co nieco literatury, filmu, a może nawet i świata. Chcesz zatem i liznąć trochę wina. Czemu nie?  Ha! To jest ten moment, na który wszyscy czekamy. To jest moment, w którym pociesznie walisz gafę za gafą i nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy (oj, wiem coś o tym - poznaj mój (nie)winny sekret). 

Zastanawiałeś się czym się różni prosecco od szampana? A no przede wszystkim metodą produkcji!

metoda tradycyjna a metoda charmata


Szampan, cremant, cava, franciacorta oraz sekt (najczęściej) to wina wytwarzane metodą klasyczną. Metodą Charmata robi się np. prosecco i asti

Ah, zapomniałabym! Jest jeszcze 3 kategoria. O niej jednak wolę myśleć jako o winach gazowanych, a nie musujących.  Najtańsze "przemysłówki" to wina, do których po prostu sztucznie wtłacza się CO2.  Taki bąbel jest większy, bardziej ordynarny, no i przede wszystkim o wiele szybciej się ulatnia- wygazowuje się po prostu. Do tej kategorii zaliczają się wszystkie tzw. "ruskie szampany" oraz twory typu Dorato. Brrr! Trzymajcie się od nich z daleka!

Jeżeli chodzi o inne podziały, to równie często na butelkach z włoskich winnic znajdziesz określenie spumante bądź frizzante

Jest to nic innego jak rozróżnienie ze względu na stopień musowania.

co to spumante i frizzante

Musiaki klasyfikować można nie tylko ze względu na metodę produkcji, także biorąc pod uwagę kraj pochodzenia czy zawartości cukru.

Kraje produkujące wino musujące? Pierwsze na myśl nasuwają się Francja, Hiszpania, a także Włochy i Niemcy. Nie są to jednak jedyne kraje mogące pochwalić się produkcją bąbelków. W Europie coraz częściej i głośniej mówi się o o musiakach z Anglii, Luxemburga, a nawet Czech. Nie ma z resztą potrzeby szukać daleko, gdy można znaleźć je również na naszym, polskim, podwórku.

A gdy ochota na bąble najdzie Cię poza Europą, nie zginiesz - produkuje się je bowiem również w Stanach, Australii, a nawet w Brazylii i w Południowej Afryce (tam ten rodzaj wina nazwano Kaapse Vonkel)

Gdzie powstają wina musujące?

gdzie robi się wina musujące


Najwięcej nieporozumień występuje jednakże w przypadku ostatniej klasyfikacji- sporządzonej ze względu na zawartość cukru.

W tym właśnie miejscu musimy powiedzieć swojemu zdrowemu rozsądkowi STOP. Zapewne będzie nam bowiem błędnie podpowiadał, że extra-dry = bardzo mocna wytrawność. NIE!

Extra-dry to wino półwytrawne. 

W przypadku prosecco nawet delikatnie półsłodkie (na granicy półwytrawności, a półsłodyczy), będące zarazem najbardziej klasycznym stylem dla tego wina.

Ile cukru jest w winie musującym? To zależy od jego rodzaju:

podział win musujących na zawartość cukru


Praktycznie codziennie stykam się z kimś, kto twierdzi, że "extra-dry" znaczy "bardzo wytrawne". Nie idź tą drogą! Błędy w tym aspekcie pojawiają się nawet na stronach Wikipedii, dlatego dla powtórki jeszcze raz:

extra dry  vs. bardzo wytrawne


Zaciekawiony? Chcesz więcej? Przyszykuj się na sporą dawkę terminologii brzmiącej jak nazwy finezyjnych tortur (mój ulubiony dégorgement)! Jednak bez obaw - #WinnaWiedza jest dla wszystkich, bo podana w sposób zrozumiały i przejrzysty. Inne artykuły z tego cyklu to:

* Za co kochamy szampany? Czym dokładnie jest metoda tradycyjna, co ją wyróżnia i jakie są jej etapy? Przeczytaj o tym tu: #WinnaWiedza 02: Wina musujące cz. II, czyli jak powstaje szampan?

* Czym jest Cava? Jak się ją produkuje? W czym cava jest podobna do szampana, a czym się od niego różni? Dowiesz się z: #WinnaWiedza 04: Wina musujące cz.III Cava

* Szczepy: susumaniello - odmiana o oślej naturze

* Lista najdroższych win świata - sprawdź czy Cię na nie stać

* Kształ butelki - czego możesz dowiedzieć się o winie analizując kształt butelki?




J
eżeli podoba Ci się cykl #WinnaWiedza lub nurtuje Cię jakieś pytanie związane powyższym tematem koniecznie daj mi znać!

10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa lektura. Nam najbardziej odpowiadają włoskie wina:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli wielbicielki Prosecco, czy ogółem wszystkie włoskie? :)

      Usuń
  2. Wino musujące zawsze kojarzyło mi się z kiepską jakością...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szampany też? Pamiętajmy, że każdy szampan jest winem musującym, ale nie każde wino musujące jest szampanem :)

      Usuń
  3. Dużo wiedzy, jak przeczytam jeszcze kilka razy, to może ogarnę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czymże jest wiedza bez praktyki? ;) Jak człowiek popije różne rodzaje wina to szybciej je zapamięta- potwierdzone info :)

      Usuń
  4. Dziękuję za ciekawy artykuł. Zawsze myślałam, że Franciacorta i Prosecco produkuje się tą samą metodą. Warto porządkować wiedzę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie komentarze cieszą najbardziej! Niezmiernie mi miło, że pomagam komuś porządkować wiedzę :)

      Usuń
  5. Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twoją stronę! W ogóle jestem w szoku, że jestem taki lewus jeśli chodzi o znajomość win musujących, które często wybieram w ciepłe letnie wieczory. Będę zaglądać i się edukować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wina musujące to bardzo wdzięczny temat- ciekawy i przepyszny! ;) Na ciepły wieczór nie można wybrać lepiej, trzeba się więc śpieszyć i korzystać na maxa, bo lato już powoli mija :(

      Usuń

-->