Trup w szafie! Czy wino im starsze tym lepsze? - Korek od Wina - blog o winie

04.04.2014

Trup w szafie! Czy wino im starsze tym lepsze?

  Jeśli zacząć to mocno i z przytupem-


znalazłam trupa w szafie!

Na szczęście nie w swojej, lecz marne to pocieszenie, bo mebel należał do moich rodzicieli. Uściślając fakty - nie była to szafa, lecz kredensowy barek w maminym salonie, no ale, że akurat gabaryty ma podobne, można się pomylić.

Czy wino może się przeterminować?

Sytuacja miała miejsce już jakiś czas temu, podczas długo zapowiadanych odwiedzin. Wieczór, kolacja, przydałoby się coś do tego. Mamusia znając moje pasje i upodobania radośnie więc oznajmia, że skleroza nie boli, ale w porę czas przypomniało jej się o winie, które posiada na stanie. 

Wino to dostała w prezencie kilka lat temu od którejś z licznych ciotek, a że było wytrawne, to i spoczęło w czeluściach barku czekając na lepsze czasy. No i lepsze czasy nastały. Nadeszła pora na odkopanie go z dna kredensu...

  Jest! 



Znalazł się, etykieta mignęła, zebrani rzucili się by napełnić kieliszki, a mi zrobiło się smutno. Podstawowe białe wino i co najmniej kilka lat za dużo we wspominanym kredensie. Toż od kilku lat butelka dla niego trumną! Lecz tradycji musiało stać się zadość: szybki test oka, nos, na końcu łyk w usta... Szkoda, że nie było w zasięgu wzroku spluwaczki... głośne przełknięcie.

Już dawno butelka ta zapomniała jak pachną owoce, a rześkość zna tylko z opowieści.


 
Po wygłoszeniu przeze mnie tej jakże krótkiej, lecz dobitnej mowy pogrzebowej, naraz kilka głosów zaczęło przekonywać mnie, że przecież wino im starsze tym lepsze! A to tutaj w smaku przecież nie takie złe, przynajmniej mało kwaśne.

No i winna całemu zamieszaniu poczułam się w odpowiedzialności by sprawę naświetlić. A gdy sprawę tę dokładnie i wyczerpująco naświetlałam, rodzina siedziała wsłuchana i ochoczo potakując... sączyła żywego trupa!

stare wino, stare butelki


→ Niestety, nie każde wino jest tym lepsze, im starsze. 


Duża część światowej produkcji to wina przeznaczone do szybkiego spożycia. Szybkiego, czyli w przeciągu 2-3 lat od daty zbioru podanej na etykiecie. Najczęściej niepredysponowane do długiego przechowywania są wina różowe, lekkie nieskomplikowane i proste wina białe oraz czerwone - szczególnie te produkowane metodą maceracji węglowej (np. beaujolais nouveau ).


   
­

3 komentarze:

  1. Tak to jest niestety ze starymi winami. A co to było za wino?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tutaj też otworzono wino wiekowe ... http://design-due.com/blog/stare-wino/. Tutaj też jest dobry tekst o za starych winach http://winicjatywa.pl/2013/03/20/6-rzeczy-o-utlenieniu-w-winach/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze i podrzucenie ciekawych linków.
    Co do samej nazwy wina, totalnie wyleciała mi z głowy tak samo jak jego smak :) Jakieś podstawowe Chardonnay z kategorii stołowych. Przeleżało tyle lat zapomniane przez wszystkich, ale za to przydało się w trakcie eksperymentu pod tytułem "jak smakuje martwe wino".

    OdpowiedzUsuń

-->